Dunajska 191 | Ljubljana | +386 / 1 / 5300 212 | info@gloria.si

Obiščite tudi:

Naziv vsebine

Priljubljeno gurmansko gostilno, ki se v pisnih virih prvič pojavi leta 1886, je ustanovila družina Vilfan. Sloves odlične tradicionalne slovenske kuhinje se je kmalu razširil po širšem področju.
Začetki avtobusnih prevozov v naši družini segajo v leto 1953. Takrat je moj oče in vzornik začel prevažati potnike. Leta 1982 sem se mu pridružil tudi jaz, nekaj časa sva to delo opravljala v istem podjetju.
Avtor: Paternoster
Vir: www.visitljubljana.com
Seznanite se z življenjem in delom slovitega arhitekta, ki je zaznamoval podobo Ljubljane. V Plečnikovi hiši sta na ogled ohranjen arhitektov dom z vso izvirno notranjo in zunanjo opremo ter stalna muzejska razstava.

Vir: www.visitljubljana.com
Osrednji slovenski zgodovinski muzej hrani številne predmete z območja Slovenije, ki sodijo v sam vrh svetovne kulturne dediščine. Med njimi gotovo izstopa 60.000 let stara neandertalčeva piščal iz Divjih Bab.

Vir: www.visitljubljana.com

Mestni muzej Ljubljana - MGML

Mestni muzej Ljubljana domuje v Turjaški palači, arhitekturnem spomeniku, ki hrani večtisočletno kulturno dediščino ljubljanskega prostora - od 4500 stare prazgodovinske koliščarske naselbine do današnje privlačne prestolnice Slovenije, od antičnega mesta Emona do sedanjega gospodarskega, političnega, upravnega in ustvarjalnega središča.


Vir: www.visitljubljana.com
Avtor: Peunika Andrej
Vir: www.visitljubljana.com
Avtor: Peunika Andrej
Vir: www.visitljubljana.com

Vir: www.visitljubljana.com

Vir: www.visitljubljana.com

Mestni muzej Ljubljana skrbi za ohranjanje, preučevanje in popularizacijo ljubljanske zgodovine in kulturne dediščine. Zbirka muzeja obsega več kot 200.000 enot iz več tisočletne dediščine, kamor sodi tudi najdba 5200 let starega najstarejšega lesenega kolesa z leseno osjo na svetu ter okoli 40.000 leta stara lesena puščica.

 


Pod sodobno prenovljeno renesančno palačo se nahaja rimska cesta iz 1. stoletja, na ogled pa vabijo stalna razstava Obrazi Ljubljane, občasne razstave ter številni dogodki, delavnice, koncerti, predavanja in vodstva namenjena družinam in odraslim.

 


Ogled stalne in občasnih razstav v Turjaški palači lahko obiskovalci sklenejo s postankom v muzejski kavarni in z nakupom spominka v muzejski trgovini. V toplejši polovici leta pa so obiskovalci vabljeni tudi na arheološko krožno pot v središču Ljubljane, poimenovano Arheološki park Emona.

 

Krožna pot Emona - po rimski Ljubljani

 

Krožna arheološka pot po rimski Ljubljani v celoto povezuje deset antičnih spomenikov nekdanjega rimskega mesta Emona. Krožna pot vključuje ogled arheoloških parkov Emonska hiša in Zgodnjekrščansko središče ter Rimskega zidu z nekaterimi najlepše ohranjenimi ostanki rimskih hiš, krstilnih bazenčkov ter obrambnih zidov.

 


Spomeniki na poti po rimski Ljubljani so opremljeni z razlagalnimi tablami in QR kodami za dostop do dodatnih zvočnih in slikovnih vsebin z vašim pametnim telefonom.

 

 Arheološka parka sta odprta od torka do nedelje od 10.00 do 18.00.

 

Urnik

 

Odpiralni čas: od torka do nedelje 10.00-18.00, četrtki 10.00-21.00. Muzej je zaprt ob ponedeljkih ter 25. decembra in 1. januarja.

 

Podrobnosti o lokaciji

 

Turjaška oziroma palača deželnih knezov Auerspergov naj bi bila zgrajena leta 1642, sestavili so jo iz več starejših meščanskih hiš. Kasneje so jo večkrat obnavljali. Njeno pročelje krasijo pilastri ter klasicističen vhodni portal, stavba ima tudi baročno arkadno dvorišče. Leta 2004 je bila popolnoma prenovljena in preurejena v sodobno muzejsko razstavišče.

 

VIR:  VisitLjubljana

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih