Dunajska 191 | Ljubljana | +386 / 1 / 5300 212 | info@gloria.si

Obiščite tudi:

Naziv vsebine

Priljubljeno gurmansko gostilno, ki se v pisnih virih prvič pojavi leta 1886, je ustanovila družina Vilfan. Sloves odlične tradicionalne slovenske kuhinje se je kmalu razširil po širšem področju.
Začetki avtobusnih prevozov v naši družini segajo v leto 1953. Takrat je moj oče in vzornik začel prevažati potnike. Leta 1982 sem se mu pridružil tudi jaz, nekaj časa sva to delo opravljala v istem podjetju.
Avtor: Paternoster
Vir: www.visitljubljana.com
Seznanite se z življenjem in delom slovitega arhitekta, ki je zaznamoval podobo Ljubljane. V Plečnikovi hiši sta na ogled ohranjen arhitektov dom z vso izvirno notranjo in zunanjo opremo ter stalna muzejska razstava.

Vir: www.visitljubljana.com
Osrednji slovenski zgodovinski muzej hrani številne predmete z območja Slovenije, ki sodijo v sam vrh svetovne kulturne dediščine. Med njimi gotovo izstopa 60.000 let stara neandertalčeva piščal iz Divjih Bab.

Vir: www.visitljubljana.com

Narodni muzej Slovenije

Osrednji slovenski zgodovinski muzej hrani številne predmete z območja Slovenije, ki sodijo v sam vrh svetovne kulturne dediščine. Med njimi gotovo izstopa 60.000 let stara neandertalčeva piščal iz Divjih Bab.


Vir: www.visitljubljana.com

Vir: www.visitljubljana.com

Vir: www.visitljubljana.com

Muzej domuje v novorenesančni palači v središču Ljubljane, zgrajeni med letoma 1883 in 1885 po načrtih stavbenika Viljema Trea. Zgodovina muzeja sega že v leto 1821, ko je bil ustanovljen kot Deželni muzej za Kranjsko.

 

Stalne razstave:

 

Prazgodovinski zakladi Narodnega muzeja Slovenije 

 

Na ogled so najlepše in najpomembnejše arheološke najdbe iz prazgodovinske zbirke Narodnega muzeja Slovenije, med njimi slovita neandertalčeva piščal iz Divjih bab, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu, znamenita situla iz Vač idr.

 

Rimske zgodbe s stičišča svetov

 

Predstavljene so arheološke najdbe iz časa, ko je bilo ozemlje današnje Slovenije del Rimskega imperija. Razstava je bila pripravljena ob 2000-letnici mesta Emona, ki je stalo na območju današnje Ljubljane. Med več kot tisoč razstavljenimi predmeti je tako na ogled tudi cesarski gradbeni napis datiran v leto 14 ali 15, ki priča o ustanovitvi mesta Emona. Med pomembnejšimi eksponati je tudi pozlačen bronasti kip emonskega meščana. Razstavo dopolnjujejo filmi, rekonstrukcije in slikarski prikazi.

Rimski lapidarij

Lapidarij obsega zbirko več kot 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi, večinoma s področja nekdanje Emone in Ižanskega kota, pa tudi s Trojan, Zasavja ter z Dolenjske. Spomeniki so razstavljeni v pritličju stavbe in v steklenem paviljonu na vrtu muzeja in obsegajo obdobje rimskega imperija od 1. do 4. stoletja našega štetja.

 

Urnik

 

Odpiralni čas: 10.00-18.00, četrtki in sobote 8.00-22.00.

 

Zaprto: 1. januar, 1. maj, 1. november, 25. december.

 

Opombe

 

Vstopnina v muzej:

 

  • predšolski otroci, invalidi, novinarji, člani Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a: prost vstop
  • odrasli: 6,00 €
  • upokojenci, dijaki, študentje: 4,00 €
  • šolske skupine in skupine nad 10 oseb: 4,00 €
  • ustvarjalna delavnica: 5,50 €
  • učna ura: 4,00 €

 

Kombinirana vstopnica za oba oddelka Narodnega muzeja Slovenije (na Prešernovi in na Metelkovi):

 

  • odrasli: 8,50 €
  • upokojenci, dijaki, študentje: 6,00 €
  • družine: 17,00 €

 

VIR:  VisitLjubljana

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih